Vandaag open van 09:00 - 18:00
7 dagen per week geopend
Gratis af te halen in onze winkels

Herfstplanten

Voor de natte en koude dagen

Het wordt weer eerder donker, de dagen zijn natter en kouder… Om het een stukje aangenamer te maken hebben we een aantal planten voor de herfst en winter voor je geselecteerd. Deze planten maken het allemaal net iets kleurrijker. Hiervan kun je nog lang genieten.

 1. Heide
 2. Helleborus
 3. Gaultheria
 4. Heestermix;
  Skimmia
  Viburnum
  Leucothoe
  Pieris

Heide

Heide bestaat in zomerheide en winterheide. Winterheide zorgt in het najaar en in de winter voor wat kleur in de tuin. Deze kleurt wit of paars. Om de winterheide mooi te houden is het belangrijk dat de plant na de bloei gesnoeid wordt. Dit kan eenvoudig met een heggenschaar door het topje van de plant eraf te knippen. Je topt de plant, dus niet tot het kale hout want dan lopen de planten niet meer uit.Planten uit de heide familie hebben een zure grond nodig. Bij het planten is het goed om tuinturf te verwerken in de grond.

Helleborus

De helleborus is een wintergroene vaste plant die op dit moment aangeboden wordt in onze winkels. Dit is een van de weinige vaste planten die in sommige gevallen al in januari tot bloei komen. Ze komen tot bloei met grote witte bloemen. Een prachtig gezicht! De helleborus houdt van een beschutte plek met half schaduw en half zon. Als je de plant jaarlijks voorziet van wat extra voeding dan zal deze plant steeds rijker gaan bloeien.

Gaultheria

Gaultheria is een plant die steeds populairder wordt. Deze plant geeft in de herfst periode in de tuin wat extra sfeer met de groenblijvende bladeren en rode bessen. De plant staat tijdens de kerstperiode ook mooi binnen. Belangrijk is dat de plant dan op een lichte plek staat en voldoende vocht krijgt. De plant kan absoluut niet tegen uitgedroogde grond

De gaultheria hoeft niet gesnoeid te worden. Ziet de plant er niet meer mooi uit dan is het mogelijk de plant 5 tot 10 cm boven de grond af te knippen om nieuwe takken en bladeren te laten groeien. Doe dit in de maanden april of mei.

Heestermix

De heester is een plant die zich boven de grond direct vertakt in een aantal takken. Heesters worden daarom ook wel struiken genoemd. Wintergroene heesters zoals skimmia, viburnum, leucothoe en pieris geven de hele winter kleur aan je tuin en zijn makkelijk in onderhoud.

Skimmia is een heester met dikke diepgroene bladeren gecombineerd met rode bessen. September is de beste maand om de skimmia te planten. Hierbij is het belangrijk dat je de plant na het planten direct genoeg water geeft zodat de wortels zich goed kunnen ontwikkelen. Deze plant kan je in zowel de tuin als in een pot planten. Zorg dan wel voor een buitenpot (met gat onderin) zodat het overtollige water kan weglopen.

Viburnum wordt ook wel sneeuwbal genoemd. Dit omdat deze plant grote witte bollen als bloem heeft die ook in de winter bloeit. De bloei hiervan duurt enkele maanden. Eerst verschijnen er kleine roze gekleurde bloemknopjes die uiteindelijk uitbloeit tot de mooie witte bollen. Als deze uitbloeien verschijnen en zwarte/blauwe bessen dat tuinvogels aantrekt in het voorjaar.

De leucothoe is familie van de heideplant. De leucothoe is ook wel bekend als druifheide. Deze heester geeft in de wintermaanden mooie glanzende bladeren in de kleur rood. Als de plant wat zonlicht vangt worden de bladen extra rood van kleur. Zorg alleen wel dat de bodem goed vochtig blijft. Snoeien is niet nodig. Eventuele takjes verwijderen raden wij aan dit na de bloei in juni te doen. De leucothoe staat prachtig in een border of pot op het terras.

Ook de pieris is een heester uit de heide familie. Deze groenblijvende plant heeft een smal blad dat leerachtig aanvoelt. De bloemknoppen die worden gevormd zijn roodbruin van kleur. Deze knoppen komen in het voorjaar uit met witte, roze of rode bloemen. De pieris is een plant dat niet graag op een zonnige of winderige plek staat. Dit zorgt namelijk voor uitdroging waardoor de plant lelijke bladeren krijgt. Een beetje licht is goed voor de ontwikkeling van de bloemen. Bij vorst is verstandig om de voet van de plant af te dekken.

Kom gerust langs in een van onze filialen om ons uitgebreide assortiment tuinplanten te bewonderen.

Laatste berichten

Berichten

Kaarsen

Kaarsen brengen sfeer en meerdere kaarsen bij elkaar brengen nog meer gezelligheid. Als aanvulling op de kleuren van de ruimte

Lees verder »
Boeketten
Berichten

Bloemen

Een bloemetje is altijd leuk om te geven of te krijgen. Bij DekaTuin hebben wij een bloemencel met prachtige boeketten.

Lees verder »