Recepten

GEROOKTE LAMSCHEESEBURGER
met harissa

Voorbereidingstijd: 30 min
Inweektijd: 20 min
Grilltijd: 8-10 min

Voor 6 personen

!Gebruik gedroogde chilipepers die buigzaam en geurig zijn

Voor de harissa
40g gedroogde chilipepers (bijv. New Mexican of Anaheim), zaadjes verwijderd
2 grof gehakte knoflooktenen
1 ½ el olijfolie
1 el citroensap
½ tl grof zeezout
¼ tl komijnzaad ¼
tl karwijzaad
¼ tl korianderzaad

Voor de burgers
1 kg lamsgehakt
1 bosje koriander, gehakt
2 tl gemalen karwijzaad
1 ½ tl grof zeezout
¾ tl versgemalen zwarte peper
1 grote handvol eikenhout- of wijnranksnippers, minstens 30 min.
In water gekweekt 6 plakken manchego (elk circa 30 g)
6 pitabroodjes
1 grote tomaat
6 bladen kropsla
1 rode ui, in 6 plakken gesneden

Bereiding
1. Verwarm de grote gietijzeren pan op matig vuur. Bak daarin de pepers aan weerskanten circa 20 sec., tot ze donker worden; duw ze daarbij met een brede spatel tegen de bodem van de pan. Laat ze in een schaal afkoelen en snijd ze daarna in stukken van 5 cm groot. Giet er 175 ml kokend water op en laat ze circa 20 min. Weken.

2. Giet de pepers af en vang daarbij het weekwater op. Pureer de pepers met de knoflook, olie, het citroensap, zout en de specerijen in de hakmolen of vijzel en gebruik daarbij zo veel weekwater dat er een gladde pasta ontstaat. Doe deze in een glazen pot met schroefdeksel en sluit hem af.

3. Maak de barbecue klaar voor een tweezonegloed met hoge hitte (230-290 graden).

4. Meng de ingrediënten voor de burgers in een grote schaal. Verdeel de vleesmassa in zes gelijke porties en vorm er circa 2 cm dikke burgers van. Maak in elke burger een duim of de achterkant van een lepel een kuiltje in het midden – zo garden de burgers gelijkmatig en zwellen ze niet op tijdens het grillen.

5. Maak het rooster schoon met een grillborstel. Laat de houtsnippers uitlekken en leg ze op de gloed; sluit de deksel. Zodra de rook opstijgt, grilt u de burgers boven direct hoge hitte met gesloten deksel 8 – 10 min. Draai ze een keer om zodra ze gemakkelijk van het rooster loslaten. Leg 1 min. voor het einde van de grilltijd op elke burger een plak kaas en rooster de pitabroodjes. Snijd de broodjes open en vul elk exemplaar met een burger, een plak tomaat, een blaadje sla, een plak ui en wat harissa.

Eetsmakelijk!

Brond: Weber's Smoke barbecueboek

Sorteer aflopend

1 artikel(en)

Sorteer aflopend

1 artikel(en)

Wacht a.u.b...

Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Verder winkelen
Naar kassa en afrekenen
Deze website gebruikt cookies om uw gebruikerservaring te verbeteren. Lees meer.