Vandaag open van 09:00 - 18:00
7 dagen per week geopend
Gratis af te halen in onze winkels

Aaltjes f tegen varenrouwmug

31,95

50 op voorraad

Beschrijving

Aaltjes tegen larven varenrouwmug
ECOstyle 100% natuurlijke bestrijding

Toepassingswijze:   Bodem toepassing
Toepassingsperiode:   gehele jaar
Toepassingsgebied(en):  Siertuin, Kas, Binnenshuis, Potten & bakken, Kamerplanten
Inhoud:   15 mln/15m²

Larven varenrouwmug
De larven van de varenrouwmug, zijn langwerpige larven van 3 á 4 mm. Ze hebben een glaasachtig lichaam. De volwassen varenrouwmuggen zijn kleine muggen van 2 tot 3 mm lang. De vleugels hebben een V-teken aan het einde. Het lichaam heeft een zwart-bruine kleur met lange poten. De eerste tekenen van de plaag herken je vaak aan de aanwezigheid van de volwassen varenrouwmuggen. De varenrouwmug legt zijn eitjes tussen de wortels van planten, alleen op vochtige plaatsen. Het ei maakt verschillende stadia door, waarin het ei uitgroeit tot een larve (waarna 4 larvale stadia volgen). Vervolgens wordt het een pop en daarna een volwassen varenrouwmug. De ontwikkeling van ei tot mug is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bij een temperatuur van 15°C duurt dit zo’n 6 weken; bij 20°C tot 24°C ongeveer 3 weken. De varenrouwmug is geen lang leven beschoren, hij of zij leeft maximaal een week. De vrouwtjes leggen in deze periode 50 tot 300 eitjes. Na 2 tot 3 dagen komen deze eitjes uit.
 
Larven varenrouwmug bestrijden
De aaltjes tegen de larven van de varenrouwmug zoeken de larven op en dringen naar binnen. Door het afscheiden van bepaalde bacteriën sterft de larve al na 2 tot 3 dagen. De larve wordt gebruikt als broedkamer en de aaltjes vermenigvuldigen zich snel om na 2 tot 3 weken weer nieuwe larven op te zoeken en deze uit te schakelen. Dit proces blijft zo doorgaan, zolang er voldoende larven (voedselbronnen) zijn voor de aaltjes en de bodemtemperatuur niet te laag wordt, ook moet de bodem voldoende vochtig worden gehouden.
 
Plaaginformatie
Wanneer is de plaag actief? De larven van de varenrouwmug kunnen het gehele jaar rond actief zijn.

Kenmerken plaag in de siertuin, kas, moestuin, binnenshuis en in potten en bakken
De varenrouwmuggen zijn te vinden op vochtige plaatsen, hier leggen zij hun larven tussen de wortels van planten. Door deze voorkeur voor vochtige plaatsen, komen zij veelal voor in kassen, maar ook in sierplanten in de woonkamer zoals orchideeën. De schade is vooral te zien aan zaailingen, verspeende planten en stekken. Bij een gebrek aan ander organische materiaal, eten de larven hiervan. De larven van de varenrouwmug verplaatsen zich minimaal waardoor schade vaak alleen op bepaalde plekken te zien is. Varenrouwmuggen veroorzaken op twee manieren schade. Ten eerste verspreiden zowel de muggen als de larven verschillende virussen en schimmelsporen. Ten tweede vreten de larven de wortels van planten aan.
 
Bestrijdingsperiode
Jij kunt de larven van de varenrouwmug het gehele jaar bestrijden. Zolang de omgevingstemperatuur minimaal 10 °C is.
 
Natuurlijk vijanden van je plaag: aaltjes
Plagen hebben natuurlijke vijanden zoals aaltjes (nematoden). Zet je die goed in, dan ben je gauw van je tuinprobleem af. Zonder natuur en milieu te belasten.

Wat zijn aaltjes?
Aaltjes zijn microscopisch kleine beestjes. Ze zitten van nature in de bodem. Het zijn dé natuurlijke vijanden van verschillende plaaginsecten of de larven ervan.

Hoe werken aaltjes?
Aaltjes dringen hun prooi binnen. Die prooi wordt als voedselbron en broedkamer gebruikt, waardoor de prooi binnen een paar dagen dood gaat.

De kleinste verpakking aaltjes is voldoende voor 5m2 en kan worden opgelost in maximaal 5 liter water. Heb jij minder planten? Of houden je planten niet van zoveel water? Je kunt niet overdoseren met aaltjes dus volg dan dit advies:

Stap 1. Verdun de verpakking aaltjes met de hoeveelheid water die je planten nodig hebben. Weet je niet precies hoeveel dit is? Ga dan uit van ongeveer 200 ml per plant. Hou wel rekening met de behoefte van jouw planten. Een cactus heeft bijvoorbeeld minder water nodig en een grotere kamerplant misschien meer. Pas de hoeveelheid water hier dus op aan.

Stap 2. Giet de aaltjes aan bij je planten. Het is belangrijk dat de aaltjes zich goed in je pot verspreiden en dat de aarde vochtig is. Mocht je te weinig water hebben gebruikt dan kun je gerust extra water geven.

Bron: ECOstyle

Extra informatie

Afmeting

Merk

DPD Shipping Product
Inhoud

Sluit uit van voorraadupdate

Order code

Shopserver ID

Stock Heiloo

Margin Haarlem

Margin Heiloo